lauantai 16. maaliskuuta 2013

Vaikkei taivaalta sataisi rahaa


En tiedä minkä verran pariskunnat miettivät etukäteen toimeentuloa lapsiperheenä. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että hyvin vähän. Hedelmöityshoitoihin tähtäävänä sinkkuna asia on paljon mielessä jo tässä vaiheessa.


Pikaisesti arvioituna Väestöliiton hinnaston mukaan hedelmöityshoitokierros tulisi maksamaan noin 3.500 euroa. Tämähän on kohtalaisen iso tukku rahaa. Toisaalta se on pieni hinta mielenrauhan saavuttamisesta. Hedelmöityshoidoista vastaava taho ei tietenkään voi antaa mitään takeita siitä, että raskaus saadaan alulle ja että lopputuloksena on ihana, terve ihmisen taimi. Vaikka lopputulos olisi se, että en voi saada biologista lasta, koen tämän reitin olevan välttämätön hyvinvointini kannalta. Sen jälkeen tiedän, eikä tarvitse enää jossitella. Lopulta voin tehdä surutyön rauhassa ja löytää uusia unelmia.



En ole vielä perehtynyt asiaan tarkemmin, mutta uskoisin Kelan korvaavan vain tahattomasti lapsettomien parien hedelmöityshoitoja. Ja näinhän se oikeastaan Kelan nettisivuilla sanotaankin.

"Hedelmöityshoidoista maksetaan korvausta naiselle ja miehelle silloin, kun parin lapsettomuus on sairauden aiheuttama."

Jos katsotaan hieman pidemmälle, niin Kela maksaa yksinhuoltajakorotusta 48,55 euroa kuukaudessa, mikäli asun lapsen kanssa yksin. Tämä siis sen peruslapsilisän päälle, tällä hetkellä lapsilisä on yhdestä lapsesta 104, 19 euroa kuukaudessa.



Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi tällä viikolla tutkimustuloksia vanhempien jaksamisesta. Tutkimuksen mukaan yksinhuoltajista lähes puolet ovat huolissaan jaksamisestaan. Eihän tämä sinänsä yllätä. Jos on yksin pienen lapsen kanssa, niin tottakai silloin on väsynyt. Pieni ihminen ei luultavasti elämänsä ensimetreillä ymmärrä järkevistä vuorokausirytmeistä mitään. Eikä sitten ole sitä toista huoltajaa jakamassa vastuuta pienen ihmisen hoitamisesta. Toisaalta parisuhteessakaan ei ole takeita siitä, että vastuu jaettaisiin edes jossain määrin tasapuolisesti.

Toimeentulo puolestaan näyttäisi yksinhuoltajilla olevan vaikeampaa. Tämäkään ei suurempaa ahaa-elämystä saa aikaan. Jos taloudessa on vain yksi aikuinen huolehtimassa perheen taloudellisesta tilasta, ja hänkin sattuu olemaan äitiyslomalla, ei siinä varmasti suuria summia saa säästöön. Ja kuinka pian sitten olisi mahdollista tai halua palata työelämään? Sitä on vaikea arvioida tässä vaiheessa.



Johtopäätös!
1. Yleinen väsynyt ja stressaantunut olotila tuskin helpottaa raskausaikana tai lapsen syntymän jälkeen.

2. Rahaa palaa enemmän, vaikka tulot pienenisivät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti