maanantai 22. huhtikuuta 2013

Väitöstutkimus: Matka lapsettomuudesta äitiyteen koeputkihedelmöityshoidon avulla

Olen melkein valmis laittamaan pääni pantiksi, että vielä viisi vuotta sitten lapsettomuus oli vaietumpi asia kuin tänä päivänä. Kun itse on jäänyt häpeämään kaatuvien seinien alle, on mahtavaa huomata, että aiemmin vaietusta ongelmasta on tulossa arkipäiväisempi.

Tällä kertaa vuodatukseni takana on Paula Kuivasaari-Pirisen väitöstutkimus The pathway from infertility to parenthood through assisted reproductive technology (ART) (Matka lapsettomuudesta äitiyteen koeputkihedelmöityshoidon avulla). Tai oikeastaan väitöstutkimukseen liittyvä artikkeli.

Tutkimuksen mukaan joka kolmas pari keskeyttää hedelmöityshoidot. Kuten jo aiemmin totesin, prosessi on henkisesti raskas. En ihmettele hetkeäkään, että monet luovuttavat. Lasketaankohan pariskunnan ero näihin psyykkisiin syihin keskeyttää lapsettomuushoidot? Suoraan tai epäsuorasti, mutta en usko oman parisuhteeni olleen ainoa eroon päätynyt tässä projektissa. Varmasti muitakin syitä on, mutta onhan tämä sellainen erityinen koetinkivi parisuhteelle.

Hoitojen epäonnistuttua naiset ovat yhdestä kolmeen vuotta tyytymättömämpiä elämäänsä kuin hoidoissa onnistuneet. Enpä yllättynyt tästäkään. Yleensä tavoitteissaan onnistuneet ihmiset ovat tyytyväisempiä kuin epäonnistuneet. Usein nainen on pikkutytöstä saakka haaveillut tulevansa äidiksi. Ottaahan se enemmän ja vähemmän aikaa päästä pettymyksen yli ja löytää uusia unelmia.

Pääsen hetkeksi oman napani ympärille. Tutkimuksen mukaan minulla on 50% todennäköisyys tulla raskaaksi 1-4 hoitokerran jälkeen. Hurraa! En tällä kertaa jaksa tehdä laskelmia kuinka paljon rahaa neljä hoitokertaa vaatisi.

Tutkimuksessa on todettu, että vuonna 2011 on tehty 27% enemmän IVF-hoitoja kuin kymmenen vuotta aiemmin. Johtuukohan tämä siitä, että pariskuntien hedelmällisyys on heikentynyt? Viime vuosina on nostettu esille syitä ruokailutottumuksista ilmansaasteisiin ja kännyköiden aiheuttamaan säteilyyn. Vai lähtevätköhän pariskunnat nykyään aiempaa helpommin hedelmöityshoitoihin? Onhan tämä ollut lähes täysin vaiettu asia vielä 30 vuotta sitten, joten varmasti avoimempi tapa suhtautua asiaan on ainakin jossain määrin vaikuttanut.

Olisi mielenkiintoista lukea tuo väitöskirja - ei tarvitsisi arvailla, mitä se pitää sisällään.

Saako noita väitöstilaisuuksia mennä kuka tahansa seuraamaan? Jos saa, niin laittakaahan kalenteriin ylös tämän viikon perjantai 26.4. klo 12. Ja paikkana on Kuopion yliopistollisen sairaalan Auditorio 2. Harmi, ettei itselläni ole mahdollisuutta olla kuuntelemassa.


Aihetta googlettaessani löysin myös toisen artikkelin Kuivasaari-Pirisen tutkimuksista. Tämä on parin vuoden takaa, mutta eiköhän tässäkin vielä ole perää. 

"Jokainen vuosi leikkaa hedelmällisyydestä kaksi prosenttia." Eli koska minulla kesti n. 25-vuotiaana 3,5 vuotta tulla raskaaksi, 35-vuotiaana tilanne tuskin on ruusuisempi. Tulta päin sanoi mummo lumessa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti