torstai 29. elokuuta 2013

Psykologian sulattelua, osa 2

Toinen psykologin käynti oli hieman kevyempi kuin ensimmäinen. Keskustelun sisältö vaatii ehkä hieman pureskelua ja sulattelua ennen kuin saan siitä kaiken tarvitsemani irti?

Itsekkäästi edelleen riistän mahdolliselta tulevalta lapseltani isän. Lapsi tulee kipuilemaan isättömyyttä ja esittämään kysymyksiä. Hän tulee kahdetimaan kerho- ja koulukavereita, jotka tekevät isiensä kanssa kaikkea kivaa. Ja vaikka voin tehdä lapseni kanssa kaikkea sitä, mitä isäkin (olen siis feministi!!) - esimerkiksi käydä kalassa tai pelata jalkapalloa - niin lapsi tarvitsee miehen katsetta. Katsetta, joka kertoo miten asioihin reagoidaan miehenä. Katsetta, jossa on ihailua. Tuon mystisen katseen lisäksi isän läsnäolo on erilaista kuin äidin.

Toivon osaavani valita ystävistäni tai lähipiiristäni sellaisen miehen, joka haluaisi olla mahdolliselle lapselleni kummi-ihminen. Miehen, joka on kiinnostunut hänen elämästään ja tekemisistään kaikissa elämänvaiheissa.

Näiltä psykologin käynneiltä odotin saavani työkaluja käsitellä asiaa lapsen kanssa, eri ikävaiheissa. Vastauksia ei kuulemma ole. Suositteli olemaan rehellinen asiasta. Ja olemaan suvaitsevainen roolimalli. Jos hyväksyn erilaisuuden ympärilläni, on lapsen helpompi hyväksyä oma erilaisuutensa isättömänä lapsena.

Murrosiässä lapsi todennäköisesti tulee kipuilemaan isättömyyttään eniten. Vaatimaan vastauksia siitä millainen henkilö "isä" on. Silloin tulen olemaan heikoimmillani, koska minulla ei ole antaa muita vastauksia kuin ne, jotka itse olen luovuttajasta saanut.


Lopuksi hän suositteli paria kirjaa

- Tuula Kasanen: Kenen lapsi? Kustannusossakeyhtiö Otava, 2006
Jännittävää, että olen ostanut kyseisen kirjan entisessä elämässä lapsettomuushoitojen aikaan. Myönnän, että en ole lukenut kirjaa. Olen heittänyt kirjan jo menemään, mutta siskoni on kaikessa viisaudessa säilyttänyt sitä tätä hetkeä varten!

- Satukirja, jonka nimeä tai tekijää ei muistanut, mutta jossa eläintarinoiden kautta käsitellään erilaisin menetelmin syntyneitä perheitä. Adoptiota, lahjasoluja, IVF ja ihan lapsettomuuttakin. Kommenttia kehiin, jos joku tietää mistä kirjasta on kyse!

2 kommenttia:

  1. Arvelen tuon satukirjan olevan Outi Hovatan "Pupujuttu ja muita vauvasatuja", löytyy Väestöliiton nettikaupasta!

    VastaaPoista